Tenisová sezóna 2021: Preview okruhu ATP

Tenisová sezóna 2020 byla bezpochyby tou nejzvláštnější v novém tisíciletí a jednou z nejzvláštnějších v celé tenisové historii. Turnajový kolotoč se pod tlakem koronavirové pandemie na několik měsíců úplně zastavil a neuskutečnil se (mimo jiné) ani grandslamový Wimbledon, který byl z tenisového kalendáře vynechán naposledy během druhé světové války. Je jasné, že ani tenisová sezóna 2021 nebude probíhat tak, jak jsme byli zvyklí. Koronavirus ve světě stále řádí, a i pro nadcházející tenisové turnaje platí přísná opatření, včetně omezení diváckých návštěv.

Kalendář ATP

Situace ohledně koronavirové pandemie se dotkne také turnajového kalendáře. První týdny sezóny obvykle patří turnajům na australském kontinentu. Začátek nadcházející sezóny ale bude vypadat jinak. Australské úřady totiž tenisty na své území nepustí dříve než v polovině ledna. Po příletu do Austrálie pak tenisty čeká povinná čtrnáctidenní karanténa. Australské turnaje tak mohou začít nejdříve na přelomu ledna a února. První měsíc nadcházející sezóny se tak netradičně odehraje mimo Austrálii. Mimo Austrálii se odehraje také kvalifikace na první grandslamový turnaj nové sezóny a samotné Australian Open se odehraje až v únoru. Další změnou v kalendáři je odložení tzv. pátého grandslamu v Indian Wells, který se obvykle hraje během března. Pro tento prestižní turnaj se momentálně hledá vhodný termín. Vrcholem sezóny 2021 by kromě tradičních čtyř grandslamových turnajů měly být také olympijské hry v japonském Tokiu.

Kalendář ATP pro prvních 13 týdnů sezóny 2021:

  • 5.-13.1. 2021: ATP 250 Delray Beach, USA, tvrdý povrch,
  • 5.-13.1. 2021: ATP 250 Antalya, Turecko, tvrdý povrch,
  • 10.-13.1. 2021: kvalifikace na Australian Open, Dauhá, Katar, tvrdý povrch,
  • 31.1.-6.2. 2021: ATP 250 Melbourne 1, Austrálie, tvrdý povrch,
  • 31.1.-6.2. 2021: ATP 250 Melbourne 2, Austrálie, tvrdý povrch,
  • 1.-5.2. 2021: ATP Cup, Melbourne, Austrálie, tvrdý povrch,
  • 8.-21.2.2021: Australian Open, Melbourne, Austrálie, tvrdý povrch,
  • 20.-28.2.2021: ATP 250 Cordoba, Argentina, antuka,
  • 21.-28.2.2021: ATP 250 Montpellier, Francie, hala,
  • 27.2.-7.3.2021: ATP 500 Rotterdam, Nizozemí, hala,
  • 27.2.-7.3.2021: ATP 250 Buenos Aires, Argentina, antuka,
  • 6.-13.3.2021: ATP 250 Dauhá, Katar, tvrdý povrch,
  • 6.-14.3.2021: ATP 250 Santiago, Chile, antuka,
  • 13.-20.3.2021: ATP 500 Acapulco, Mexiko, tvrdý povrch,
  • 13.-20.3.2021: ATP 500 Dubaj, Spojené Arabské Emiráty, tvrdý povrch,
  • 22.3.-4.4.2021: ATP Masters 1000 Miami, USA, tvrdý povrch.

Žebříček ATP

Celosvětová pandemie ovlivnila také bodovací systém žebříčku ATP. Do oficiálního žebříčku ATP tak vstupují nejen výsledky poslední sezóny, jak tomu bylo zvykem, ale také velká část turnajů z roku 2019. Nejlepší desítka aktuálního žebříčku ATP vypadá takto:

  1. Novak Djokovič, Srbsko, 12030 bodů,
  2. Rafael Nadal, Španělsko, 9850 bodů,
  3. Dominic Thiem, Rakousko, 9125 bodů,
  4. Daniil Medvedev, Rusko, 8470 bodů,
  5. Roger Federer, Švýcarsko, 6630 bodů,
  6. Stefanos Tsitsipas, Řecko, 5925 bodů,
  7. Alexander Zverev, Německo, 5525 bodů,
  8. Andrey Rublev, Rusko, 4119 bodů,
  9. Diego Schwartzman, Argentina, 3455 bodů,
  10. Matteo Berrettini, Itálie, 3075 bodů.

Další informace z tenisového dění na okruhu ATP můžete najít na stránkách https://www.atptour.com/.

Největší favorité

Post světové jedničky si už dlouhou dobu předává hrstka vybraných tenistů. O slovo se ale stále více hlásí mladší generace. Kdo bude na tenisovém trůnu na konci roku 2021? Největší favority na post světové jedničky představím v následujících řádcích.

rafael-nadal
Rafael Nadal

Novak Djokovič

Aktuální světovou jedničkou je Srb Novak Djokovič, který na nejvyšším stupínku zakončil svou šestou sezónu v kariéře. Tento 33letý rodák z Bělehradu, který vyniká především výborným returnem a pohybem po kurtu, v loňské sezóně vyhrál po osmé v kariéře Australian Open, přidal finále na French Open a další tituly z New Yorku, Říma a Dubaje. Srbský výběr s Djokovičem v sestavě ovládl také týmový ATP Cup. Srb se ale během loňské sezóny zviditelnil také dvěma ne tak pozitivními momenty. Během koronavirové pauzy uspořádal exhibiční turnaj Adria Tour, kde se ale preventivní opatření proti koronaviru nedodržovala zcela striktně a skončilo to nakažením několika účastníků, mezi nimiž byl i samotný Djokovič. Další negativní moment světové jedničky poté přišel ve čtvrtfinále US Open, kdy v zápase s Carreno Bustou po prohrané výměně nechtěně trefil míčkem čárovou rozhodčí a z turnaje byl následně diskvalifikován.

Můj tip na sezónu 2021: Dva grandslamové tituly, 1. místo žebříčku ATP

Rafael Nadal

Atkuálně 2. hráčem světového je pořadí je antukový král Rafael Nadal. 34letý rodák z Manacoru, který je známý svým přeliftovaným forhendem a fyzicky náročným „antukovým“ stylem hry, letos po třinácté dobyl Roland Garros, žádný další velký výsledek ale levoruký Španěl neudělal. Na Australian Open skončil už ve čtvrtfinále na Thiemovi a na turnajích ATP Masters 1000 to nedotáhl dál než do semifinále. I proto neuhájil post světové jedničky z konce předchozí sezóny.

Můj tip na sezónu 2021: Grandslamový titul z French Open, 2. místo žebříčku ATP

Dominic Thiem

Aktuální světovou trojkou je 27letý Rakušan Dominic Thiem. Tento mimořádně pracovitý tenista, který je jedním z mála tenistů hrajících jednoručný bekhend, má za sebou velmi povedenou sezónu. Na US Open získal svůj premiérový grandslamový titul a ve finále byl na Australian Open. Z grandslamových turnajů dopadl nejhůře paradoxně na svém oblíbeném French Open, kde vypadl ve čtvrtfinále na Schwartzmanovi. V závěru sezóny pak Thiem došel do finále na Turnaji mistrů v Londýně.

Můj tip na sezónu 2021: Minimálně jedno grandslamové finále, 3. místo žebříčku ATP

Daniil Medvedev

Z tenistů do 25 let je na tom momentálně nejlépe ruský tenista Daniil Medvedev. 24letý rodák z Moskvy svými neortodoxními údery a výborným čtením hry dokáže zdeptat i ty nejlepší a se světovou jedničkou Djokovičem se z posledních pěti vzájemných zápasů radoval hned třikrát. Loni dokázal zvítězit na Turnaji mistrů a na turnaji ATP Masters 1000 v Paříži, do semifinále se dostal na US Open, kde nestačil na Thiema. Velmi slabé výkony ale předváděl na antukových kurtech. Na grandslamovém Roland Garros prohrál už v úvodním kole s Fucsovicsem.

Můj tip na sezónu 2021: Minimálně jedno grandslamové finále, 4. místo žebříčku ATP

Roger Federer

Mezi favority stále musíme počítat i legendárního Švýcara Rogera Federera. Tento 39letý tenista hrál naposledy na loňském Australian Open, kde skončil v semifinále na raketě Djokoviče. Poté absolvoval dvě operace kolene a vynechal zbytek sezóny 2020. Je otázkou, kdy se na kurty vrátí. Už teď je jasné, že na prvním letošním grandslamu bude chybět. Dle svých slov Švýcar nastoupí, až když bude na návrat stoprocentně připravený. Federer pravděpodobně letos neodehraje tolik turnajů, aby se mohl ucházet o post světové jedničky, ale rozhodně s ním musíme počítat na jednotlivých grandslamových turnajích i olympijských hrách. Zejména na olympijských hrách bude mít velkou motivaci. Zlatá olympijská medaile z dvouhry mu totiž stále v jeho sbírce chybí. Otázkou je, co mu zdraví dovolí. V srpnu oslaví už 40. narozeniny.

Můj tip na sezónu 2021: Postup do závěrečných kol na Wimbledonu a US Open, pozice na hranici první a druhé desítky žebříčku ATP

Stefanos Tsitsipas

Řecký tenista Stefanos Tsitsipas patří k dalším z hráčů nastupující generace. 22letý rodák z Atén patří k tenistům vyznávajícím aktivní styl hry, kdy si pomáhá kvalitním podáním a silným forhendem. Je jedním z mála tenistů, který hraje bekhend jednoruč. Loňskou sezónu ovšem řecký tenista neměl úplně povedenou. Na Australian Open a US Open vypadl už ve třetím kole. Jediným jeho povedeným grandslamem bylo Roland Garros, kde došel do semifinále. Na Turnaji mistrů vypadl v základní skupině.

Můj tip na sezónu 2021: 6. místo žebříčku ATP

Alexander Zverev

O 23letém německém tenistovi Alexanderu Zverevovi se dříve mluvilo jako o budoucí světové jedničce. V roce 2017 to dotáhl na 3. místo světového žebříčku, v roce 2018 triumfoval na Turnaji mistrů, aktuálně mu ale patří „až“ 7. místo žebříčku ATP. V sezóně 2020 Zverev střídal lepší a horší výkony. Velmi dobře ale zahrál na grandslamech. Ve finále byl na US Open a v semifinále na Australian Open. Kromě toho ještě přidal finále z ATP Masters 1000 v Paříži a dva tituly na menších turnajích v Kolíně nad Rýnem. Zverev vyznává aktivní styl hry, který podporuje kvalitním prvním podáním a na svou výšku i velmi dobrým pohybem.

Můj tip na sezónu 2021: 5. místo žebříčku ATP

Andrey Rublev

Výbornou sezónu, zakončenou premiérovou účastí na Turnaji mistrů, má za sebou ruský tenista Andrey Rublev. Tento 23letý rodák z Moskvy s aktivním stylem hry od základní čáry zakončil sezónu 2020 se zápasovou bilancí 41:10 a pěti turnajovými tituly. Na grandslamech došel dvakrát do čtvrtfinále, a to na US Open a French Open.

Můj tip na sezónu 2021: 7. místo žebříčku ATP

Koho dále sledovat?

Kromě největších favoritů představím také některé hráče, kteří mají potenciál k výraznému posunu žebříčkem a bude zajímavé je v nejbližších letech sledovat. Většinou jde o mladé hráče, kteří by se mohli prosadit do světové špičky.

jannik-sinner
Jannik Sinner

Jannik Sinner

Z teenagerů se v poslední době nejvíce mluví o Janniku Sinnerovi. Tento 19letý tenista, který se v mládí věnoval také lyžování, v roce 2019 vyhrál Turnaj mistrů pro mladé naděje a v loňské sezóně už byl postrachem pro tenisty z nejlepší desítky světového žebříčku. Sinner, jehož styl hry je přirovnáván k Rogeru Federerovi, je aktuálně 37. hráčem žebříčku ATP. V roce 2020 dokázal porazit A.Zvereva, Tsitsipase, De Minaura nebo dvakrát Goffina. Vyhrál také svůj premiérový titul na turnaji ATP, a to v hale v bulharské Sofii. Kromě toho hrál čtvrtfinále na Roland Garros a dvakrát došel mezi nejlepších 16 na turnajích ATP Masters 1000.

Můj tip na sezónu 2021: Pozice na hranici první a druhé desítky žebříčku ATP

Felix Auger-Aliassime

Felix Auger-Aliassime už jako čtrnáctiletý hrál čtvrtfinále na domácím challengeru v Granby. Stále teprve 20letý Kanaďan se prosadil do širší světové špičky během sezóny 2019, kdy byl ve finále na třech turnajích ATP. Třikrát byl ve finále i v roce 2020, titul mu ale stále uniká. Kromě toho se v uplynulé sezóně dostal mezi nejlepších 16 na US Open. Závěr sezóny možná neměl úplně ideální, v roce 2021 ale určitě bude chtít zaútočit na překonání svého dosavadního žebříčkového maxima, kterým je 17. místo žebříčku ATP. Aktuálně je tento tenista, který vyznává aktivní styl hry od základní čáry, na 21. pozici.

Můj tip na sezónu 2021: Pozice na začátku druhé desítky žebříčku ATP

Andy Murray

V nové sezóně bude určitě zajímavé sledovat počínání bývalé světové jedničky, 33letého Brita Andy Murrayho. Rodák z Glasgow se v posledních letech potýká se zdravotními problémy a vypadalo to, že ve své tenisové kariéře nebude pokračovat. Zatím se ale stále pokouší o návrat mezi tenisovou elitu. V roce 2020 odehrál na okruhu ATP pouze sedm zápasů, na turnaji ATP Masters 1000 v New Yorku ovšem porazil hráče top 10 Alexandera Zvereva. V přípravě na letošní sezónu se představil na domácím exhibičním turnaji Battle of the Brits, kde si poradil i s žebříčkově nejlépe postaveným britským tenistou Evansem. V úvodu letošní sezóny by se měl díky divoké kartě od pořadatelů představit na grandslamovém Australian Open.

Můj tip na sezónu 2021: Pozice kolem 50. místa žebříčku ATP

Carlos Alcaraz

Z hráčů do 18 let na sebe v loňské sezóně nejvíce upozornil Španěl Carlos Alcaraz. Aktuálně 141. hráč žebříčku ATP už v únoru vyhrál zápas na turnaji ATP v Rio de Janeiru, kde porazil Ramose. V závěru sezóny pak triumfoval na třech antukových challengerech a přiblížil se k nejlepší stovce žebříčku ATP. Tento teprve 17letý tenista, který je svěřencem bývalé světové jedničky Juana Carlose Ferrera, vyznává agresivní styl hry, který sám přirovnává ke stylu Rogera Federera. Na rozdíl od švýcarské legendy je ale jeho oblíbeným povrchem antuka. Alcaraz je velkým příslibem do budoucna a bude zajímavé sledovat, jak se mu povede v roce 2021.

Můj tip na sezónu 2021: Pozice na konci první stovky žebříčku ATP

Sebastian Korda

Bývalou juniorskou světovou jedničkou je americký tenista Sebastian Korda, který je synem vítěze Australian Open z roku 1998 Petra Kordy. 20 let po australském triumfu svého otce dokázal i on ovládnout Australian Open, i když jen mezi juniory. 20letý rodák z floridského Bradentonu měl velmi dobrou druhou polovinu sezóny 2020. Po koronavirové pauze nejprve prošel kvalifikací na turnaj ATP Masters 1000 v New Yorku, kde porazil Simona a potrápil Ruusuvuoriho. Na US Open poté uhrál set na Shapovalova a na Roland Garros z kvalifikace došel dokonce až do 4. kola, když porazil Seppiho, Isnera a Martineze. V úplném závěru sezóny ještě přidal challengerový titul z německého Eckentalu. Sezónu 2020 zakončil na 118. místě žebříčku ATP.

Můj tip na sezónu 2021: Pozice na konci první stovky žebříčku ATP

Lorenzo Musetti

Bývalou juniorskou světovou jedničkou a šampionem z juniorského Australian Open 2019 je 18letý Ital Lorenzo Musetti, který je aktuálně 128. hráčem žebříčku ATP. Italský mladík se zatím nejvíce dokázal prosadit na domácích antukových turnajích. V loňské sezóně vyhrál jeden challenger, mezi nejlepších 16 se dostal na turnaji ATP Masters 1000 v Římě a semifinále hrál na turnaji ATP 250 na Sardinii. Dokázal přitom porazit i Wawrinku nebo Nishikoriho.

Můj tip na sezónu 2021: Pozice na konci první stovky žebříčku ATP

Thiago Seyboth Wild

Budoucností brazilského tenisu by měl být 20letý Thiago Seyboth Wild. Šampion z juniorského US Open 2018 má za sebou náročnou sezónu, během které prodělal nákazu koronavirem, ale také vyhrál svůj první turnaj ATP na antuce v chilském Santiagu. Jeho forma v závěru sezóny nebyla vůbec dobrá, když prohrál posledních sedm duelů, rozhodně ale má na to, aby se v roce 2021 posunul na vyšší pozice, než je aktuální 116. místo žebříčku ATP.

Můj tip na sezónu 2021: Pozice na začátku druhé stovky žebříčku ATP

Jak si povedou čeští tenisté?

Český mužský tenis je v posledních letech ve stínu toho ženského, zejména po skončení kariéry Tomáše Berdycha. V současnosti je v první světové stovce jediný český tenista Jiří Veselý. O slovo se ale pomalu začínají hlásit mladí tenisté, kteří mohou být v nejbližších letech tahouny českého mužského tenisu.

jiri-vesely
Jiří Veselý

Jiří Veselý

Nejvýše postaveným českým tenistou na žebříčku ATP je rodák z Příbrami Jiří Veselý. Tento 27letý tenista s kvalitním prvním servisem se v loňské sezóně opět vrátil mezi nejlepší stovku, a to zejména díky titulu z turnaje ATP 250 v indickém Pune. Kromě toho se mu celkem dařilo i v závěru sezóny, kdy uhrál druhé kolo na Roland Garros a čtvrtfinále na turnaji ATP 250 na Sardínii. Zklamáním ale skončila jeho účast na domácím challengeru v Prostějově, kde uhrál jediné kolo. Nepodařilo se mu ani US Open, kde hned v prvním kole neuhrál ani set na Mouteta.

Můj tip na sezónu 2021: Pozice na konci první stovky žebříčku ATP

Tomáš Macháč

Český tenis má mezi mužskými zástupci několik nadějných mladíků, kteří by to mohli dotáhnout daleko. Nejvíce se zatím dokázal prosadit 20letý Tomáš Macháč. Berounský rodák na sebe výrazně upozornil už na konci roku 2018, kdy dokázal vyhrát tři halové turnaje ITF v České republice. V roce 2020 už vyhrál svůj první challenger a v závěru sezóny si také poprvé zahrál v hlavní soutěži grandslamového turnaje. Na antukovém French Open se nejprve bez ztráty setu vypořádal s tříkolovou kvalifikací a v prvním kole hlavní soutěže pak do pěti setů dostal Fritze. V úplném závěru sezóny ještě přidal finále halového challengeru v Bratislavě. Svými výkony ze závěru sezóny Macháč napověděl, že už by mohl patřit na challengerových turnajích k tomu nejlepšímu a třeba se mu letos podaří útok na nejlepší stovku žebříčku ATP. Macháčovou výhodou je, že dokáže zahrát na jakémkoliv povrchu.

Můj tip na sezónu 2021: Pozice na hranici první a druhé stovky žebříčku ATP

Lukáš Rosol

Žebříčkově třetím nejlepším českým tenistou je momentálně 35letý Lukáš Rosol. Kdysi 26. hráč světového žebříčku se v posledních letech pohybuje především na challengerových turnajích a na žebříčku se postupně propadá. V roce 2020 byl nejlépe v semifinále na challengeru v Praze. Rosol, který je známý svou hrou na absolutní riziko, už pravděpodobně žádný velký průlom neudělá, v posledních letech se ale několikrát ukázal jako velmi užitečný hráč do daviscupových klání.

Můj tip na sezónu 2021: Pozice ve třetí stovce žebříčku ATP

Zdeněk Kolář

24letý rodák z Bystřice nad Pernštejnem Zdeněk Kolář, který hraje v oblečení vlastní značky, se pevně usadil na challengerových turnajích, kde v posledních letech patří k průměru. Už několik let ale stagnuje a stále se mu nepodařilo pokořit hranici top 200. Jeho maximem je 208. pozice z roku 2018. V roce 2020 byl na challengerech nejlépe třikrát ve čtvrtfinále.

Můj tip na sezónu 2021: Pozice na hranici druhé a třetí stovky žebříčku ATP

Vít Kopřiva

Povedenou sezónu má za sebou 23letý Vít Kopřiva. Svěřenec stále ještě aktivního tenisty Jaroslava Pospíšila se postupnými krůčky dokázal usadit na challengerech, na kterých se v sezóně 2020 dostal třikrát do čtvrtfinále. Aktuálně je tak na svém žebříčkovém maximu, kterým je 294. místo. V letošní sezóně si jistě bude chtít polepšit.

Můj tip na sezónu 2021: Pozice na hranici druhé a třetí stovky žebříčku ATP

Michael Vrbenský

Dalším z mladých českých talentů je 21letý Michael Vrbenský. Finalista juniorky Wimbledonu ve čtyřhře z roku 2017 prozatím střídá turnaje ITF a challengery. Na challengerech se mu v roce 2020 nejvíce podařil turnaj v Praze, kde došel do semifinále. Na žebříčku ATP je aktuálně 311. Díky velmi dobrému pohybu po kurtu se Vrbenský nejvíce prosazuje na antukových dvorcích.

Můj tip na sezónu 2021: Pozice na hranici druhé a třetí stovky žebříčku ATP

Jiří Lehečka

19letý rodák z Mladé Boleslavi Jiří Lehečka se do povědomí českých fanoušků výrazněji zapsal na začátku roku 2019, kdy nastoupil do zápasu Davis Cupu proti Nizozemci Robinu Haasemu, a s tehdy 54. hráčem žebříčku ATP sehrál vyrovnanou partii. Od té doby se Lehečka postupně prokousává žebříčkem dopředu. Aktuálně ho můžeme nalézt na 351. pozici. V roce 2020 se mu nejvíce podařil prostějovský challenger, kde došel do semifinále.

Můj tip na sezónu 2021: Pozice na hranici druhé a třetí stovky žebříčku ATP

Jonáš Forejtek

Velkým talentem českého tenisu je i Jonáš Forejtek. Tento 19letý tenista vyhrál v roce 2019 juniorku na US Open ve dvouhře a na Australian Open a Wimbledonu ve čtyřhře. V roce 2020 hrál především turnaje ITF, kde bral jeden titul. V závěru sezóny si poprvé v kariéře zahrál i na turnaji ATP, a premiéra to byla velmi úspěšná, když porazil bývalou světovou trojku Marina Čiliče. Forejtek je aktuálně 362. hráčem žebříčku ATP.

Můj tip na sezónu 2021: Pozice na hranici druhé a třetí stovky žebříčku ATP

Závěr

Tenisová sezóna 2021 na okruhu ATP slibuje zajímavou podívanou. Uhájí Novak Djokovič post světové jedničky nebo se naplno prosadí mladá generace? A jak si povedou české talenty ve světové konkurenci? To se dozvíme v příštích měsících. Pravidelné informace z tenisového dění vám budeme přinášet na našem webu. Pokud vás zajímá také preview k ženské tenisové sezóně, doporučuji článek “Preview okruhu WTA“.

Slávek

Kurzovému sázení se věnuji již dlouhou dobu a v posledních pěti letech jsem vždy dosáhl zisku. Sázím především na tenis a biatlon.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *